Waarom je skeelerwielen “wisselen”?

Tijdens het skeeleren slijten de wielen van skeelers en skates ongelijkmatig. Het voorste wiel slijt het hardst en de binnenkanten van alle wielen slijten door het afzetten harder dan de buitenkant. Om een set wielen zo lang mogelijk te gebruiken moet je van tijd tot tijd de wielen wisselen.

 
Voorbeeld: ongelijke slijtage van de wielen

Wanneer wisselen?

Als je ziet dat de wielen schuin afslijten moet je gaan wisselen. Als vuistregel kun je elke 100 km aanhouden. Skeeler je alleen op zondagochtend op het parkoers aan de terheydenseweg, wissel dan na elke 5 à 6 trainingen je wielen.

Wisselschema bij frames met 4 resp. 5 wielen

Verwissel de wielen volgens onderstaande schema’s :

voorkant
Links Rechts
achterkant
voorkant
Links Rechts
achterkant
voorkant
Links Rechts
achterkant
voorkant
Links Rechts
achterkant

 

Bij het wisselen gaan alle wielen van de linker skeeler naar de rechter en omgekeerd. Keer de wielen niet om, maar houd de rol/rij-richting steeds gelijk. Ofwel: Zitten de wielen met het wielmerk (fabrikantnaam/logo) naar buiten onder de linkerskeeler, dan komen deze wielen met het wielmerk naar binnen onder de rechterskeeler.

 
Voorbeeld: skeelerwiel met wielmerk (fabrikantnaam/logo)

Bij een frame met 4 wielen is na 4 keer wisselen is oorspronkelijk volgorde van de wielen terug. Heb je een frame met 5 wielen dan zijn na 10 wisselingen de wieltjes weer terug op de oorspronkelijke positie.

Tip: Markeer/nummer je wielen met een watervaste stift (bv L1, L2, L3….R1, R2, R3), op die manier kun je makkelijker bovenstaande wisselschema’s volgen.